Paralaksa tła

24/04/2017
Kurs języka polskiego
03/03/2016

Choć pogoda za oknem nie sprzyja aktywności, a wręcz przeciwnie - chętnie zwalniamy obroty i tęsknie patrzymy na kalendarz wyczekując wiosny, w Fundacji Ukraina, działającej pod auspicjami Konsula Honorowego Ukrainy Grzegorza Dzika, to czas szczególnie intensywnych działań. Dlaczego? Bo już 19 listopada Fundacja oficjalnie otwiera podwoje Centrum Ukraińskiej Kultury i Rozwoju - ważnego miejsca dla Wrocławian spragnionych inspirujących wydarzeń kulturalnych, rozwoju osobistego i zawodowego oraz zacieśniania polsko-ukraińskich kontaktów.

W trakcie trwających cały dzień wydarzeń, wśród których każdy Wrocławianin bez względu na płeć, wiek i zainteresowania znajdzie coś dla siebie, Fundacja Ukraina zaprezentuje pole swojej działalności oraz przedsmak tego, czym na stałe planuje wpisać się w mapę wydarzeń miasta. A będzie tego sporo - szkolenia rozwojowe, punkt informacyjny dla obcokrajowców, spotkania integracyjne, wydarzenia kulturalne, warsztaty dla dzieci i dorosłych. I choć naczelną misją Fundacji jest, zgodnie z jej nazwą i statutem, wspieranie i integracja coraz liczniej przybywających do Wrocławia Ukraińców, to, jak mówi Prezes Fundacji Artem Zozulia, ważnymi adresatami działań są także Wrocławianie, gotowi do dzielenia przestrzeni z obcokrajowcami i czerpania z tego wzajemnej korzyści i inspiracji.

Warto tego dnia być na Ruskiej 46a i wybrać coś dla siebie z szerokiej oferty wydarzeń przygotowanych z myślą o Wrocławianach - tych małych i tych dużych, chcących spędzić kreatywnie czas w gronie rodzinnym albo posmakować (także dosłownie!) przejawów ukraińskiej kultury, tradycji, a także ich bardziej współczesnej odsłony.

Więcej szczegółów wydarzenia znajdziesz w naszym Kalendarium!