Wakacyjny kurs językowo-integracyjny dla dzieci i młodzieży
Summer Polish Language Course for Children and Youth
06/08/2018
Migrants and community
05/04/2018

opis projektu

Zadanie publiczne pod nazwą „Program integracyjny – Ruska 46a” będzie realizowane w okresie od 2 stycznia 2018 r. do 31 grudnia 2019 r. w Centrum Ukraińskim Kultury i Rozwoju (CUKR) przy ul. Ruskiej 46a oraz na terenie Gminy Wrocław.
W ramach realizowanych działań będzie prowadzony punkt informacyjno-konsultacyjny InfoCUKR dla nowych mieszkańców Wrocławia pochodzących z Ukrainy oraz społeczności lokalnej. W jego ofercie znajdą się konsultacje i spotkania, podczas których interesanci mogą uzyskać wsparcie przy wypełnianiu dokumentów i porady prawne. Dodatkowo prowadzone będą zajęcia edukacyjno-językowe dla Ukraińców, takie jak kluby i tandemy języka polskiego jak również kluby języka angielskiego i ukraińskiego. Planujemy także realizację wydarzeń otwartych o charakterze integracyjnym i kulturalno-artystycznym, w tym koncertów i występów, pikników i warsztatów rodzinnych.

Projekt "Program Integracyjny Ruska 46A" jest realizowany przez Fundację Ukraina w partnerstwie ze Związkiem Ukraińców w Polsce Koło we Wrocławiu przy wsparciu finansowym Gminy Wrocław w ramach realizacji zadania publicznego. Wszystkie wydarzenia można znaleść na stronie Facebook Fundacji Ukraina oraz Centrum Ukraińskie Kultury i Rozwoju (CUKR), a także w Kalendarium na stronie.
W razie pytań stosownie planowanych działań oraz dla uzyskania informacji w tej sprawie prosimy pisać nam na biuro@fundacjaukraina.eu.

Jak powszechnie wiadomo w ramach naszego Infopunktu, który już od dłuższego czasu działa w CUKR - Centrum Ukraińskie Kultury i Rozwoju, odbywają się konsultacje tematyczne przeznaczone dla cudzoziemców mieszkających we Wrocławiu. W szczególności są to konsultacje z legalizacji pobytu, doradztwa zawodowego oraz konsultacje prawne.

InfoCUKR udziela wsparcia w różnych przypadkach, najczęściej w wypadkach pilnych i informacyjnych. Aczkolwiek, pomimo usilnych starań naszych konsultantów, starających się pomóc w każdej sytuacji, nie zawsze jesteśmy w stanie zapewnić zgłaszającym się do nas osobom dogłębnej i długofalowej pomocy prawnej i w takich sytuacjach migrant może sięgnąć po pomoc do instytucji prywatnych.

W związku z powyższym, zapraszamy wszystkie chętne kancelarie prawne, posiadające doświadczenie i chęci do współpracy z cudzoziemcami, do zgłaszania się na naszą listę kancelarii, która będzie dostępna dla przybywających do nas cudzoziemców w Infopunkcie.

Zgłosić swoją kancelarię można poprzez formularz.