ReStart__

Дата реалізації: 01.01.2022 - 30.06.2023

Основна діяльність в рамках проєкту:

Проєкт reSTART є результатом налагодження міжгалузевої співпраці між неурядовими організаціями, органами місцевого самоврядування та бізнесом для міжкультурної інтеграції мігрантів з третіх країн із приймаючим суспільством.

Метою заходів, реалізованих у рамках проєкту, є створення більш згуртованого та інтегрованого середовища для мігрантів із третіх країн у Нижній Сілезії та сприяння міжкультурній інтеграції.

Проєкт скерований до:

• Громадян третіх країн, які легально проживають у Нижній Сілезії.
  • Приймаючого суспільства, зокрема місцевих роботодавців, вчителів, студентів та їхніх батьків, з метою залучення їх до процесу інтеграції мігрантів, створення простору для співпраці та міжкультурного порозуміння.
  • Представників професій, які щоденно працюють з мігрантами – адже їхні компетенції є вирішальними для успішної інтеграції іноземних дітей у систему освіти.

Діяльність у рамках проєкту:

ІнфоЦУКР – Інформаційний пункт для іноземців:

ІнфоЦУКР – це місце, де мігранти з Нижньої Сілезії можуть отримати безкоштовну інформаційну підтримку. Консультанти інформаційного пункту надавали безкоштовні поради щодо легалізації перебування та праці, способів пошуку роботи та житла, охорони здоров’я, страхування, інтеграції в місцеве суспільство, повсякденного життя в Польщі та адаптації на новому місці. Безкоштовні консультації надавалися чотирма мовами: українською, польською, російською та англійською. Для вирішення більш складних питань, які потребували компетенцій спеціаліста у конкретній галузі, пропонувалися тематичні консультації.

Курси польської мови “Let’s mów”:

У рамках проєкту було організовано серію курсів польської мови для громадян країн, що не входять до ЄС. Курси тривали в середньому 3-4 місяці і проходили в невеликих групах. Завдяки проєктному фінансуванню ціна занять була дуже доступною, що дозволило мігрантам брати участь у курсах.

Ярмарок вакансій для мігрантів:

Ярмарок вакансій для мігрантів – унікальна можливість створення спільного простору для роботодавців та майбутніх працівників! Це захід, який знайомить роботодавців із потенційними працівниками-мігрантами, збільшуючи їхні шанси на працевлаштування та інтеграцію на місцевому ринку праці.

Організовані нами ярмарки вакансій дозволилт мігрантам краще зрозуміти місцевий ринок праці, вимоги роботодавця та наявні можливості працевлаштування. Завдяки цьому учасники ярмарку могли адаптувати свої компетенції до актуальних вимог місцевого ринку.

Ярмарки вакансій допомогли місцевим роботодавцям знайти потенційних працівників з різними компетенціями та досвідом, що може сприяти підвищенню конкурентоспроможності їхніх компаній. Такі заходи також сприяють підвищенню активності місцевої економіки, що позитивно впливає на розвиток регіону.

Інтеграційні зустрічі

Проєкт включає різноманітні зустрічі, такі як English Speaking Club, онлайн-вивчення французької мови та заняття з аштанга-йоги, які сприяють соціальній та культурній інтеграції. Ці зустрічі допомогли мігрантам покращити свої мовні навички, що має вирішальне значення для спілкування та кращої інтеграції в приймаюче суспільство. Мова є інструментом для розуміння та спілкування з місцевими жителями, що посилює почуття приналежності до суспільства.

Такі види діяльності, як аштанга-йога, сприяють покращенню психічного та фізичного здоров’я мігрантів. Вони допомагають впоратися зі стресом і напругою, що важливо в процесі адаптації до нового середовища.

Соціальна кампанія «Я з Вроцлава, як і ти»

Проєкт включав реалізацію соціальної кампанії, спрямованої на підвищення міжкультурного розуміння та прийняття в громаді Нижньої Сілезії. У рамках кампанії Оленою Астаховою та Олександрою Дзюлою створено фільм «Я з Вроцлава, як і ти».

Завдяки реалізації проєкту «reSTART» вдалося створити більш згуртоване та інклюзивне середовище для мігрантів та іноземних дітей у Нижній Сілезії. Це значний крок до побудови суспільства, заснованого на розумінні, прийнятті культурного розмаїття та співпраці між різними соціальними групами. Проєкт має довготривале соціальне значення, оскільки він сприяє більш відкритому та інтегрованому суспільству.

Проєкт «reSTART» фінансується Національним фондом програм притулку, міграції та інтеграції та державним бюджетом.