Kwiecień – Maj 2022

#SAVEUKRAINE RAPORT

Akcja SAVE UKRAINE to zespół działań i mechanizmów mających na celu pomóc Ukrainie, jej mieszkańcom oraz uchodźcom zmuszonym do ucieczki przed wojną na Dolny Śląsk. Operatorem akcji jest Fundacja Ukraina.

Podsumowanie działań w ramach akcji za okres kwiecień-maj👇

Koordynacja wolontariuszy

Koordynacja wolontariuszy

Od początku wojny udało nam się stworzyć bazę z 7000zgłoszeń od potencjalnych wolontariuszy. Około 1600 z nich zaangażowało się w działalność Fundacji Ukraina w ciągu kwietnia i maja. Nasze wolontariusze okazywali wsparcie w zakresie tłumaczeń, pomocy w przesiedleniu uchodźców, pomocy psychologicznej, doradztwa, opieki nad dziećmi podczas różnych wydarzeń integracyjnych i pomocy przy magazynie humanitarnym oraz podczas Targów Pracy dla Migrantów. Na szczególną uwagę zasługuje ważny obszar działalności wolontariackiej w kwietniu – blokada tirów na granicy polsko-białoruskiej, przewożących towary z UE do Rosji i Białorusi. Dziękujemy wszystkim za poświęcony czas, pomoc i wsparcie 💙💛

Wsparcie informacyjne

W okresie kwiecień-maj pracownicy Punktu Informacyjnego naszego Instytut Praw Migrantów udzielili wsparcia informacyjnego w zakresie legalizacji oraz adaptacji ponad 2765 osobom, a mianowicie:

✔️ udzielono 273 konsultacje mailowe,

✔️ przeprowadzono 1711 konsultacji telefonicznych,

✔️ udzielono 702 porady stacjonarne,

✔️ udzielono ponad 79 porad informacyjnych w sieciach społecznościowych

Wsparcie informacyjne

>2765

Zebrane funduszy

>2,170,600 zł

Zbieranie funduszy w ramach akcji “SAVE UKRAINE”

W ciągu miesiąca dzięki Wam, naszym partnerom i darczyńcom udało nam się zebrać ponad 2,170,600 zł! I choć ta kwota jest znacznie mniejsza od środków zebranych w marcu, nie zamierzamy zwalniać tempa pomocy i prosimy was o to samo! Wojna w Ukrainie nadal trwa, ryzyko katastrofy humanitarnej z powodu trwających działań wojennych i ich konsekwencji tylko rośnie – dlatego musimy regularnie pomagać, aby przybliżyć nasze zwycięstwo.

🙏 Dzięki zebranym funduszom w okresie kwiecień-maj udało nam się zakupić i wysłać do Ukrainy wśród innego:

✔️ Drony, kamerę termowizyjną, akumulator, mobilną stację zasilania o wartości ponad 175 000 zł dla wojsk broniących Ukrainę na Charkowskim, Ługańskim i Donieckim kierunkach.

✔️ Karetkę pogotowia o wartości 90 000 zł dla Mikołajowskiej Komendy Humanitarnej „Svitli Spravy”.

✔️ Wóz strażacki o wartości 60 000 zł dla Kijowskiej Jednostki Państwowego Pogotowia Ratunkowego.

✔️  Monokulary termowizyjne o wartości ponad 40 000 zł dla wojsk z Mikołajowa, Ługańska i Korysteniu.

✔️ Apteczki o wartości ponad 17 000 zł dla wojsk rejonu Makarowskiego obwodu Kijowskiego, obwodu Odeskiego, Zaporoża i straży granicznej obwodu Sumskiego.

✔️ Agregaty prądotwórcze i mobilną stację zasilania o wartości ponad 22 500 zł dla odrębnego oddziału specjalnego przeznaczenia Zachodniej Administracji Terytorialnej Gwardii Narodowej Ukrainy.

✔️  Monokulary termowizyjne o wartości 98 500 zł dla wojska z obwodu Chersońskiego, Zaporoskiego, Mikołajowskiego, Czernihowskiego i Ługańskiego.

✔️ Drony o wartości ponad 25 000 zł dla wojska z obwodu Chersońskiego, Zaporoskiego i Mikołajowskiego.

✔️ Samochód Nissan Patrol o wartości 30 000 zł dla Wojsk Specjalnych z Gwardii Narodowej Ukrainy Północnej Kijowskiej Administracji Terytorialnej.

✔️ Samochód Opel Monterey o wartości 10 000 zł dla Batalionu Zadania Operacyjnego im. Bohatera Ukrainy, generała dywizji Serhija Kulczyckiego, Gwardii Narodowej Ukrainy.

✔️ Monokulary termowizyjne  o wartości 20 000 zł dla wojska z Zaporizhzhia.

✔️ Przekazano również 3500 USD na zakup zestawów żywnościowych dla organizacji charytatywnej “SpivDiya”.

✔️ Odzież taktyczną, opony i pompy, kompasy, aparaty telefoniczne dla ukraińskiego wojska.

🔎 Szczegółową listę zakupów można obejrzeć pod linkiem: https://tiny.pl/9knf4

Wydarzenia partnerskie

W ciągu kwietnia przy wsparciu Fundacji Ukraina odbyło się jeszcze 7 wydarzeń charytatywnych, w ramach których zebrano i przekazano 12 629 zł na konto akcji “SAVE UKRAINE”.

Dziękujemy organizatorom wydarzeń: Impart, Stowarzyszenie im. Richarda Straussa, Dolnośląskie Salony Muzyczne, Akademia Muzyczna, Wrocławski Klub Formaty, Ośrodek Działań Twórczych Światowid, FAMA, Wrocławski Dom Literatury oraz innym organizacjom, które zbierały fundusze dla nas – jesteście niesamowici 🙌

W maju odbyły się 2 aukcje charytatywne “Artyści dla Ukrainy – Gorzów dla Ukrainy”, podczas której zebrano 46 000 zł – szczegóły można znaleźć pod linkiem: https://tiny.pl/9zcv6. Oraz „Unity4Ukraine”, podczas której zebrano i przekazano 175 000 zł – szczegóły można znaleźć pod linkiem: https://tiny.pl/9zdtr.

Wydarzenia partnerskie

Pomoc humanitarna

>214 palet

Zbiór i wysyłka pomocy humanitarnej

Stanem na 31 maja udało nam się zebrać i wysłać 214 palet z pomocą humanitarną  z żywnością, artykułami higienicznymi, odzieżą, lekami i wyposażeniem taktycznym.

📌  W kwietniu pomoc dowieźliśmy do takich miast: Mikołajów, Tepłodar, Kijów, Lwów, Charków, Żmerynka, Bucha, Irpień, Kropywnycki, Mariupol, Ługańsk, Obuchów, Browary, Dnipro, Winnica, Zaporizhzhia.

📌 W maju wysłano:

✔️ 32 palety do Dniepru dla organizacji wolontariackiej „Eleos Donetsk”.

✔️ 33 palety trafiły do organizacji charytatywnych i wspólnot terytorialnych Kijowa, obwodu Odeskiego, miasta Teplodar i specjalnego oddziału Zachodniej Administracji Terytorialnej Gwardii Narodowej Ukrainy.

✔️ 29 palet z pomocą humanitarną przekazano z naszą pomocą do Kramatorska od Urzędu Marszałkowskiego we Wrocławiu.

Jako partnerz projektu „Koleje pomagają Ukrainie”, Fundacja Ukraina dołączyła się do dostarczania pomocy humanitarnej za pośrednictwem kolejowego korytarza towarowego. Od tego czasu z naszą pomocą do Ukrainy wyjechało już  22 wagony z pomocą humanitarną! Pomoc była dostarczona do Zaporizhzhia, Charkowa, Fastowa, Kijowa, Dnipra oraz Lugańskej administracji.

Więcej o projekcie możecie przeczytać tu: https://railwayhelpsukraine.org/

Wyposażenie ośrodków dla uchodźców

Dzięki dotacji w wysokości 100 tys. euro dla uchodźców na Dolnym Śląsku z Kraju Związkowego Saksonii nasz zespół dostarczył wszystkie niezbędne rzeczy do aranżacji ośrodków recepcyjnych w Świdnicy, Oławie, Wałbrzychu i Jelczu-Laskowicach.

Łącznie zakupiliśmy ponad 200 łóżek wraz z materacami i kompletami pościeli, około 90 szaf22 lodówki i wiele innych rzeczy – od dużych mebli do drobnego sprzętu AGD i akcesoriów kuchennych.

W taki sposób zabezpieczyliśmy komfortowe warunki pobytu dla  440 osób zamieszkałych w ośrodkach recepcyjnych, w tym:

✔️190 osób w Świdnicy;

✔️100 osób w Oławie;

✔️ 50 osób w Wałbrzychu;

✔️100 osób  w Jelczu-Laskowicach.

📌 W kwietniu wydaliśmy również ponad 10 000 zł na wsparcie świetlicy muzycznej we Wrocławiu, zajmującej się dziećmi uchodźców i zatrudniającej do pracy również osoby z Ukrainy. Zakupiliśmy niezbędne rzeczy dla prowadzenia zajęć muzycznych oraz komfortowego przebywania dzieci.

📌 Pozostała część środków zostanie przydzielona na rzecz wsparcia ośrodka dla uchodźców we Wrocławiu (osiedle Gajowice). Efektami pomagania podzielimy się z wami już w następnym raporcie 🤗

📚Dodatkowo w maju w ramach akcji “SAVE UKRAINE” zorganizowano bezpłatny kurs języka polskiego dla 60 uchodźców, którzy już przystąpili do nauki w aulach Uniwersytetu Wrocławskiego.

Przypominamy również, że trwa projekt Rotary Kids Care, który ma na celu leczenie ukraińskich dzieci z chorobami przewlekłymi, szczegóły można znaleźć na stronie: https://fundacjaukraina.eu/rotary-kids-care/.

👉 Razem przetrwaliśmy kolejny miesiąc wojny! Z pewnością trzymamy front humanitarny i wspólnym wysiłkiem każdego dnia zbliżamy się do zwycięstwa, ale nie możemy spowalniać tempa – wojna w Ukrainie potrzebuje systematycznego wsparcia każdego z nas!

Rozpowszechniaj informacje, nie trać zapału w działaniach wolontariackich, regularnie przekazuj darowizny – lepiej co miesiąc pomagać mniejszą kwotą, niż wyczerpać możliwość pomagając na początku wojny 🙌

Wyposażenie ośrodków

200 łóżek

90 szaf