Kim jesteśmy

Jesteśmy młodą i aktywną organizacją, która wspiera migrantów na Dolnym Śląsku i integruję mieszkańców Wrocławia. Działamy przeważnie w trzech kierunkach – informacyjno-edukacyjnym, kulturowo-integracyjnym i też zajmujemy się wsparciem wartościowych inicjatyw polsko-ukraińskich. Od założenia organizacji i do dziś, naszym priorytetem jest jakość naszej pracy. I dlatego żeby osiągnąć nasze cele, podczas wykonywania zadań stosujemy się trzech wartości – odpowiedzialności, proaktywności i elastyczności.

Historia

Fundacja Ukraina została założona 2013 roku przez Konsula Honorowego Ukrainy Grzegorza Dzika dla wsparcia obywateli Ukrainy mieszkających na Dolnym Śląsku. Z 2016 roku Fundacja zaczęła realizować projekty dla mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska, bez względu na obywatelstwo oraz narodowość. Od 1 maja 2018 roku Dolnośląski Urząd Wojewódzki wraz z Fundacją Ukrainą startowali z realizacją trzyletniego projektu „Integracja, adaptacja, akceptacja. Wsparcie obywateli państw trzecich zamieszkałych na Dolnym Śląsku”.

Misja i wizja

Stawiamy na ciągły rozwój i ulepszamy się, na rzecz zaufania społeczeństwa, biznesu oraz instytucji publicznych. Realizujemy wartościowe inicjatywy oraz kreujemy wielokulturową przestrzeń, na rzecz: edukacji, rozwoju, współpracy, integracji.

Osiągnięcia

Przeprowadzonych projektów

Członków fundacji

Wolontariuszy

Godzin nauki języka polskiego

Odbiorców wydarzeń

Przeprowadzonych konsultacji

Weekendowych spotkań integracyjnych

Spotkań edukacyjnych

Dokumentacja

Chcemy działać otwarcie i transparentnie, dlatego stworzyliśmy zbiór dokumentów, w których mógłbyś przeczytać nasz statut, sprawozdanie merytoryczne, finansowe a także inne dokumenty, z pomocą których więcej poznasz o naszej pracy.

Tu znajdziesz między innymi, sprawozdanie merytoryczne i finansowe z działalności organizacji, nasz statut, księgę znaku, informację dla partnerów, press kit dla mediów i inne.

Fundacja Ukraina
ul. Ruska 46A/201
50-709 Wrocław

e-mail: biuro@fundacjaukraina.eu

Zapisz się do newslettera!