Działalność__

Wrocławska Grupa Branżowa ds. Migracji i Społeczeństwa Różnorodnego Kulturowo to przestrzeń lokalnej współpracy organizacji działających w obszarze migracji i międzykulturowości na terenie miasta oraz regionu. Grupa pracuje na rzecz skutecznego procesu włączania migrantek i migrantów w różne przestrzenie życia społeczno-ekonomicznego.

Instytut Praw Migrantów został powołany do życia w odpowiedzi na coraz większy odsetek migrantów w społeczności lokalnej oraz ich zdiagnozowane potrzeby. Uchwałą z dnia 22 grudnia 2020 r. IPM kontynuuje rozwijanie działalności już istniejącego od 2017 r. punktu informacyjnego dla migrantów od Fundacji Ukraina.

Obecnie działalność IPM koncentruje się na dwóch płaszczyznach:

Punktu Informacyjnym dla cudzoziemców oraz prowadzeniu działalności profesjonalnej w sferze prawa migracyjnego i integracji społecznej.

Centrum Ukraińskie Kultury i Rozwoju - jednen z największych i najbardziej znanych projektów Fundacji Ukraina. Centrum powstało w dniu 19 listopada 2016 roku przy ul.Ruskiej 46A i od tego czasu jest otwartym dla każdego miejscem spotkań i integracji społeczności przyjmującej i migranckiej we Wrocławiu.

W tym wyjątkowym miejscu na mapie Wrocławia tworzymy przestrzeń do integracji, edukacji i rozwoju, pozwalając migrantom i obywatelom Wrocławia realizować się na wiele sposobów.

Centrum powstało na dworcu PKP we Wrocławiu, w miejscu w którym Ukraińcy przebywający do Polski kończą jeden dzień, a zaczynają zupełnie inny etap swojej podróży.

W ramach naszych działań zapewniliśmy noclegi, ciepłe posiłki, odzież i artykuły pierwszej potrzeby setkom tysięcy osób. Udzielaliśmy informacji 24h/dobę 7 dni w tygodniu.

Zorganizowaliśmy konsultacje prawne dotyczące legalizacji pobytu w Polsce, doradztwo w kwestii znalezienia lokum oraz zatrudnienia na Dolnym Śląsku.

Nasza działalność to jedna z największych zorganizowanych akcji pomocowych zapoczątkowanych  oddolnie.

SKOVORODA FEST - to festiwal organizowany od 2020 roku dla mieszkańców Wrocławia przez Fundację Ukraina. Wydarzenie jest okazją do międzykulturowej twórczej integracji Wrocławian, poznania współczesnej ukraińskiej i polskiej kultury, prezentacji inicjatyw kulturalnych, które powstają we Wrocławiu.

Wskutek rosyjskiej agresji na terytorium Ukrainy tysiące ukraińskich rodzin okazało się na terytorium Polski, zwłaszcza i we Wrocławiu.

W odpowiedź na potrzeby dzieci uchodźczych Fundacja Ukraina uruchomiła program wsparcia długofalowego w zakresie adaptacji i edukacji ukraińskich uczniów w polskich szkołach. Fundacja Ukraina zatrudnia około 50 asystentów międzykulturowych do ponad 30 szkół na Dolnym Śląsku. Opieką asystentów zwłaszcza zostały objęte szkoły w takich miastach: Wrocław, Dzierżoniów, Legnica, Świdnica oraz Jelcz-Laskowice.

Głównym celem asystentów międzykulturowych jest wsparcie dzieci oraz ich rodziców na wszystkich etapach adaptacji w polskich ośrodkach edukacyjnych.

Znajomość języka polskiego znacznie zwiększa szansy migrantów i uchodźców na adaptację w polskim społeczeństwie i szybszego znalezienia pracy.

Fundacja Ukraina organizuje bezpłatne kursy języka polskiego w ramach wsparcia procesu integracji, adaptacji i rozwoju migrantów oraz uchodźców zamieszkałych na Dolnym Śląsku. Zajęcia w grupach o różnych poziomach zaawansowania (od A1 do B2) są prowadzone przez doświadczonych lektorów Uniwersytetu Wrocławskiego. Czas trwania kursu to średnio 3-4 miesiące (60 godyin dzdaktzcynzch).

Za rok 2022 udało nam się zorganizować 18 darmowych kursów języka polskiego dla łącznie 254 migrantów i uchodźców. Wszystkie zajęcia zostały przeprowadzone offline we Wrocławiu.

Informację o naborach w nowe grupy znajdziecie na profilach społecznościowych Fundacji Ukraina.

Targi Pracy to jeden z projektów Fundacji Ukraina mający na celu zapewnienie obcokrajowcom zamieszkałym na Dolnym Śląsku szansy na odnalezienie stabilności finansowej i niezależności.

Celem targów jest stworzenie wspólnej przestrzeni dla cudzoziemców i uchodźców z Ukrainy o różnych doświadczeniach i kompetencjach, poszukujących pracy we Wrocławiu, oraz lokalnych pracodawców, którzy borykają się z niedoborem pracowników.

Publikacje wydawnictwa Fundacji Ukraina!Jednym z kierunków działań, które realizujemy aby dostarczyć Wam wartościową wiedzę na temat różnorodnych aspektów związanych z migracją, edukacją, integracją społeczną i wieloma innymi obszarami jest tworzenie publikacji i poradników. Nasze publikacje są rezultatem głębokiego zaangażowania i badań, mają na celu wsparcie społeczności ukraińskiej oraz innych migrantów w Polsce.