Czerwiec 2022

#SAVEUKRAINE RAPORT

Wojna nie ma wakacji! Podsumowujemy wyniki działań Fundacji Ukraina w ramach kampanii „SAVE UKRAINE” w czerwcu

Podsumowanie działań w ramach akcji za czerwiec

Koordynacja wolontariuszy

Koordynacja wolontariuszy 🆘
– 4️25 zaangażowanych wolontariuszy

Od początku wojny udało nam się stworzyć bazę z 7000 zgłoszeń od potencjalnych wolontariuszy. W ciągu czerwca 425 z nich wzięli aktywny udział w działalności Fundacji. Nasi wolontariusze zaangażowali się w organizację imprez charytatywnych i koncertów, okazywali wsparcie w zakresie tłumaczeń, pomocy w przesiedleniu uchodźców, pomocy psychologicznej, doradztwa, opieki nad dziećmi podczas różnych wydarzeń integracyjnych i pomocy przy magazynie humanitarnym oraz podczas Targów Pracy dla Migrantów. Dziękujemy wszystkim za poświęcony czas, pomoc i wsparcie 💙💛

Fundacja Ukraina jako organizacja wyznaczona przez wojewodę do koordynowania działań na PKP Wrocław zabezpieczała wsparcie  wolontariuszy w punktach informacyjno-recepcyjnych na Dworcu Głównym oraz w akademikach dla uchodźców.

Wsparcie informacyjne – 4109 konsultacji

W czerwcu pracownicy Punktu Informacyjnego naszego Instytut Praw Migrantów udzielili wsparcia informacyjnego w zakresie legalizacji oraz adaptacji ponad 4109 оsobom, a mianowicie:

✔️ udzielili 1560 konsultacji stacjonarnych, w tym:

✔️ 60 prawnych,

✔️ 30 psychologicznych,

✔️ 20 konsultacji z pytań integracji,

✔️ 1450 konsultacji w punkcie informacyjnym IPM;

✔️ przeprowadzili 2198 konsultacji telefonicznych,

✔️ odpowieli na 171 e-mail,

✔️ udzielili ponad 180 porad informacyjnych w sieciach społecznościowych.

Wsparcie informacyjne

>4100

Zebrane funduszy

>567 040 zł

W ciągu miesiąca dzięki Wam, naszym partnerom i darczyńcom udało nam się zebrać ponad 567 040 ! Ale nie zamierzamy zwalniać tempa pomocy i prosimy was o to samo! Wojna w Ukrainie nadal trwa, ryzyko katastrofy humanitarnej z powodu trwających działań wojennych i ich konsekwencji tylko rośnie – dlatego musimy regularnie pomagać, aby przybliżyć nasze zwycięstwo.

🙏 Dzięki zebranym funduszom w ciągu czerwca udało nam się zakupić i wysłać do Ukrainy wśród innego:

✔️ 3 drony o wartości ponad 90 000 zł dla wojsk broniących Ukrainę na Charkowskim, Ługańskim i Donieckim kierunkach.

✔️  Karetkę pogotowia MERCEDES-BENZ SPRINTER o wartości 89 790  zł dla Organizacji publicznej „Ogólnoukraińskie Stowarzyszenie „PATRIOT”.

✔️ Dalmierz Bushnell Fusion, kamizelki taktyczne, latarki, okulary balistyczne i inny sprzęt dla ukraińskiego wojska o łącznej wartości ponad 25 000 zł.

Szczegółową listę zakupów można obejrzeć pod linkiem: https://tiny.pl/9knf4.

Wydarzenia partnerskie

Протягом червня 2022 року при підтримці Фундації Україна було проведено 3  благодійні заходи, в рамках яких вдалося зібрати  567,55  злотих, які були переказані на рахунок акції “SAVE UKRAINE”💰

Виражаємо величезну подяку організаторам заходів Сapitol dla Ukrainy, wRock for Freedom, Instytut Grotowskiego та іншим організаціям, які проводили для нас збір коштів! 🙌

Wydarzenia partnerskie

Pomoc humanitarna

>33 palety

Zbiór i wysyłka pomocy humanitarnej

Stanem na 30 czerwca udało nam się zebrać i wysłać pomoc humanitarną  z żywnością, artykułami higienicznymi, odzieżą, lekami i wyposażeniem taktycznym do takich miast: Mikołajów, Ciepłodar, Kijów, Charków, Sumy, Kropywnycki, Czernihów, Mariupol, Ługańsk i Zaporizhzhia.

📌 W szczególności wysłaliśmy:

✔️ 33 palety dla organizacji charytatywnych i wspólnot terytorialnych: dla organizacji pozarządowych „Palyanytsya” (Zaporoże), „Fundacja Makovskyi” (Ciepłodar), Fundacja Charytatywna BO „Switli Sprawy” w Mikołajowie.

🚂  Jako partnerzy projektu „Koleje pomagają Ukrainie”, Fundacja Ukraina dołączyła się do dostarczania pomocy humanitarnej za pośrednictwem kolejowego korytarza towarowego.

W czerwcu pomogliśmy wysłać pomoc humanitarną z Niemiec do Charkowa w kwocie 43 884,50 euro i Kijowa w kwocie 20 000 zł.

Więcej o projekcie można przeczytać tu: https://railwayhelpsukraine.org/.

👉  Przeżyliśmy wspólnie kolejny miesiąc wojny! Na co dzień robimy się razem silniejsi i sprawniejsi w pomaganiu i z pewnością idziemy do naszego wspólnego celu – zwycięstwa Ukrainy!

Szczerze dziękujemy wszystkim za wsparcie naszych działań oraz prosimy nie tracić zapału wolontariackiego! Najgorszym naszym wrogiem w tej sytuacji jest obojętność i znudzenie się przez brak szybkich wyników. Pamiętajmy, że nie wolno nam się przyzwyczajać do wojny🙌

Razem jesteśmy siłą, zwycięstwo będzie z Ukrainą! 🇺🇦💪

Możesz wesprzeć akcję bezpośrednio na naszej stronie

Razem jesteśmy siłą, zwycięstwo będzie z Ukrainą! 🇺🇦💪