Lipiec – Sierpień 2022

#SAVEUKRAINE RAPORT

Ratując jedno życie, ratujesz cały świat!

Podsumowujemy wyniki działań Fundacji Ukraina w ramach kampanii „SAVE UKRAINE” za okres lipiec-sierpień

Podsumowanie działań w ramach akcji za lipiec-sierpień

Koordynacja wolontariuszy

Koordynacja wolontariuszy – 270 zaangażowanych wolontariuszy

W ciągu lipca i sierpnia 270 wolontariuszy wzięli aktywny udział w działalności Fundacji. Nasi wolontariusze pomagali w organizacji wydarzeń, w szczególności półkolonii letnich dla ukraińskich dzieci: codziennie wstawali o piątej rano, aby powitać je nowym przygotowanym programem ciekawych zajęć! Ponadto wolontariusze udzielali wsparcia informacyjnego i pracowali jako tłumacze w Konsulacie Generalnym Ukrainy we Wrocławiu oraz Dolnośląskim Centrum Dziecięcym 💙💛

📝  Fundacja Ukraina jako organizacja wyznaczona przez wojewodę do koordynowania działań na PKP Wrocław zabezpieczała wsparcie  wolontariuszy w punktach informacyjno-recepcyjnych na Dworcu Głównym oraz w akademikach dla uchodźców.

Wsparcie informacyjne – 4960 konsultacji

W ciągu lipca oraz sierpnia pracownicy Punktu Informacyjnego naszego Instytutu Praw Migrantów udzielili wsparcia informacyjnego w zakresie legalizacji oraz adaptacji ponad 4960 оsobom, a mianowicie:

✔️ udzielili 2352 konsultacji stacjonarnych, w tym:

🔗  146 prawnych,

🔗  75 psychologicznych,

🔗  41 konsultacja z zakresu doradztwa zawodowego,

🔗  2090 konsultacji w punkcie informacyjnym IPM;

✔️ przeprowadzili  2062 konsultacji telefonicznych,

✔️ opracowali na 225 wiadomości mailowych,

✔️ udzielili ponad 321 porad informacyjnych w sieciach społecznościowych.

Wsparcie informacyjne

>4960

Zebrane funduszy

>385 317 zł​

Zbieranie funduszy w ramach akcji “SAVE UKRAINE” – 385 317 zł

W ciągu ubiegłych miesięcy dzięki Wam, naszym partnerom i darczyńcom udało nam się zebrać ponad 385.317 zł! Nie zwalniamy tempa pomocy! Pracownicy i wolontariusze Fundacji na co dzień żyją tylko jednym celem – ratowaniem Ukrainy i Ukraińców, gdziekolwiek się znajdują. Razem z Wami cieszymy się z każdej zakupionej kamizelki, która uratuje życie żołnierza na froncie; z każdego zestawu żywieniowego, który nakarmi jego rodzinę, oraz z każdego dziecięcego uśmiechu, któremu nam udaje się przywrócić choć minutę beztroskiego dzieciństwa.

Pamiętaj: nie ma pomocy za małej! Każda Twoja złotówka ratuje komuś życie! Dlatego nie przestawaj przekazywać darowizn i dzielić się naszą akcją humanitarną w mediach społecznościowych – to ogromny wkład w zwycięstwo i naszą wspólną przyszłość.

🙏 Dzięki zebranym w lipcu oraz sierpniu środkom udało nam się zakupić i wysłać do Ukrainy m.in.:

✔️ 50 kamizelek taktycznych o łącznej wartości ponad 221 500 zł dla ukraińskich żołnierzy.

✔️ 2 samochody ewakuacyjne 4X4 oraz niezbędny sprzęt medyczny o wartości 69 811,80 zł dla grupy taktycznej „Irpin” (zamówienie w trakcie realizacji).

✔️ 5 radiotelefonów Motorola DP4400 dla ukraińskich jednostek wojskowych  w obwodzie donieckim o łącznej wartości 18 439 zł!

✔️ 2 kamery termowizyjne HIKMICRO by HIKVISION o łącznym koszcie 10 998 zł dla dwóch jednostek wojskowych!

✔️ Samochód pożarniczy RENAULT MIDLINER M210 o wartości 30 000 zł dla Państwowego Pogotowia Ratunkowego Ukrainy w Kijowie.

✔️ Reanimobil SSANGYONG KYRON 2.0 XDI oraz samochód FORD MONDEO na rzecz organizacji charytatywnej Kijów „Bezpieczny Kraj”  o łącznej wartości 36 405,90 zł!

🔎  Szczegółową listę zakupów i wydatków w ramach akcji można znaleźć pod linkiem: https://tiny.pl/9knf4.

Wydarzenia partnerskie

Przez ostatnie miesiące Fundacji Ukraina udało się nawiązać współpracę z nowymi partnerami. W szczególności wyrażamy naszą ogromną wdzięczność dla:

✅ HPE Dominikańska – za udostępnienie bezpłatnej powierzchni biurowej do prowadzenia kursów językowych i innych wydarzeń kulturalno-oświatowych;

✅ Pasażu Grunwaldzkiego – 14 000 zł przeznaczonych na organizację i wyposażenie letnich obozów dla dzieci organizowanych przez Fundację;

✅ Fundacji Kulczyka – za wsparcie finansowe projektu “Ukrainka w Polsce” od Fundacji Ukraina.

Wydarzenia partnerskie

Pomoc humanitarna

>35 palety

Zbiór i wysyłka pomocy humanitarnej

W lipcu udało nam się:

✅ dostarczyć aż 35 palet z pomocą humanitarną do OW „SpivDia” (Lwów). Są to głównie artykuły spożywcze, woda, środki higieniczne, chemia gospodarcza, pościel, odzież, zabawki a także karma i akcesoria dla zwierząt.

W sierpniu:

✅  wysłaliśmy TIRami 5 palet z pomocą humanitarną w postaci artykułów higienicznych oraz 60 materacy dla szpitala w Winnicy, w odpowiedzi na zgłoszenie Fundacja Charytatywna „ETIC.help”.

✅  wysłaliśmy 29 palet z pomocą humanitarną do Fundacji Charytatywnej “Marii Carycy Myru”. Głównie są to artykuły spożywcze, artykuły higieniczne, chemia gospodarcza, pościel, odzież, a także 56 materacy, które zostały przekazane trzem organizacjom w Kijowie i Zaporizhzhiu.

🚂  Fundacja Ukraina również kontynuuje aktywne wspieranie projektu RAILWAY HUMANITARIAN CORRIDOR (“Koleje pomagają Ukrainie”).

Wspólnie zorganizowaliśmy:

✅  1 lipca 2022 r. – wysłanie pomocy humanitarnej w wysokości 22 400,00 EUR do Dniepropietrowskiej Obwodowej Administracji Państwowej;

✅  12 lipca 2022 r. – wysłanie pomocy humanitarnej w wysokości 25 000,00 USD do Kijowskiej Obwodowej Administracji Państwowej.

Więcej o projekcie przeczytasz tu: https://railwayhelpsukraine.org/

👉  Serdecznie dziękujemy wszystkim za wsparcie naszych działań i prosimy nie tracić zapału wolontariackiego!

W ciągu pięciu miesięcy wojny Ukraińcy udowodnili całemu światu, że są niezwyciężeni! Dlatego nie możemy się spowalniać! Pamiętajmy, że najtrudniejszy czas, kiedy chcesz się poddać, wycofać – to właśnie ten czas przed zwycięstwem.

Możesz wesprzeć akcję bezpośrednio na naszej stronie

Pracujemy razem na nasze zwycięstwo! 🇺🇦💪