Marzec 2022

#SAVEUKRAINE RAPORT

Kampania SAVE UKRAINE to zespół działań i mechanizmów mających na celu pomoc Ukrainie, jej mieszkańcom oraz uchodźcom zmuszonym do ucieczki przed wojną na Dolny Śląsk.

Dziś chcemy podzielić się z Wami osiągnięciami działań w ramach akcji za marzec

Koordynacja wolontariuszy

Koordynacja wolontariuszy

Od początku wojny udało nam się stworzyć bazę z 7000 zgłoszeń od potencjalnych wolontariuszy. Około 3000  z nich zaangażowało się w działalność Fundacji Ukraina w zakresie tłumaczeń, pomocy w przesiedleniu uchodźców, pomocy psychologicznej, doradztwa, opieki nad dziećmi i pomocy przy magazynie humanitarnym. Dziękujemy wszystkim za poświęcony czas, pomoc i wsparcie – wszyscy pracujemy nad osiągnięciem wspólnego celu – zwycięstwa Ukrainy💙💛

Fundacja Ukraina stała się organizacją wyznaczoną przez wojewodę do koordynowania działań na PKP Wrocław. We współpracy z Wojewodą Dolnośląskim zabezpieczono wsparcie wolontariuszy w punktach informacyjno-recepcyjnych na Dworcu Głównym oraz w akademikach dla uchodźców.

Wsparcie informacyjne

Doradztwo migrantom w zakresie legalizacji i adaptacji zawsze było jednym z kluczowych kierunków działań Fundacji Ukraina. Po rosyjskiej inwazji na Ukrainę nasz Instytut Praw Migrantów natychmiast dostosował się do doradztwa dla przesiedleńców i zwiększenia liczby odwiedzających. Dziękujemy wolontariuszom, którzy pomogli nam odbierać telefony i prowadzić konsultacje dla uchodźców. W marcu pracownicy Punktu Informacyjnego Instytutu Praw Migrantów udzielili wsparcia informacyjnego ponad 2900 osobom, a mianowicie:

• udzielono 252 konsultacje mailowe,
  • przeprowadzono 1608 konsultacji telefonicznych,
  • udzielono 680 porad stacjonarnych,
  • udzielono 368 porad informacyjnych w sieciach społecznościowych.

Wsparcie informacyjne

>2900

Zebrane funduszy

>3,329,000 zł

Zbiórka funduszy przeznaczonych na pomoc medyczną i taktyczną dla Ukrainy

W ciągu miesiąca dzięki Wam, naszym partnerom i darczyńcom udało nam się zebrać ponad 3,329,000 zł, które wydaliśmy na lekarstwa, apteczki, sprzęt wojskowy, termowizory, drony i inne niezbędne przedmioty taktyczne dla ukraińskiego wojska i szpitali.

Szczegółową listę zakupów można obejrzeć pod linkiem: https://tiny.pl/9knf4.

System zgłoszenia potrzeb znajduje się w publikacji pod linkiem:

Wydarzenia partnerskie

Od 24 lutego 2022 r. pod patronatem Fundacji Ukraina odbyło się ponad 20 wydarzeń charytatywnych, w ramach których zebrano i przekazano 62 748,82 zł na konto akcji SAVE UKRAINE. Dziękujemy Narodowe Forum MuzykiTeatr Muzyczny CapitolStrefa Kultury WrocławImpartInstytut GrotowskiegoGmina Wyznaniowa Żydowska we Wrocławiu – Jewish Community of WroclawСлово І голоС / Word and VoiceWKS Śląsk WrocławAlliance Française WrocławKlub Pod KolumnamiOśrodek Postaw Twórczych – OPT, Teatr Polski Wrocław, Wrocławski Dom Literatury oraz innym organizacjom, które zbierały fundusze dla nas – jesteście niesamowici.

Wydarzenia partnerskie

Pomoc humanitarna

>800 palet

33 pojazdy

Zbiór i wysyłka pomocy humanitarnej

Od początku lutego do końca marca zebraliśmy i wysłaliśmy ponad 800 palet pomocy humanitarnej z żywnością, artykułami higienicznymi, odzieżą, lekami i wyposażeniem taktycznym.

33 pojazdy z pomocą humanitarną wysłano do Lwowa, Użhoroda, Charkowa, Kijowa, Równego, Sum, Kowalu, Chmielnickiego, Berdyczowa, Żytomierza, Mikołajowa, Winnicy, Teplodaru, Czernihowa, Bojarki, Goszczy, Dniepru, Zazymi, Kułykiwki i Browarów.

W ramach akcji zabezpieczyliśmy również pomoc humanitarną dla punktu recepcyjnego na Dworcu PKP Wrocław Główny. Zakupiono balsamy do ciała, zestawy do golenia, szampony, szczoteczki do zębów, mydła, środki higieny osobistej, chusteczki nawilżane, miski dla zwierząt na kwotę 19 064,42 zł.

Również dzięki dotacji w wysokości 100 tys. euro dla uchodźców na Dolnym Śląsku z Kraju Związkowego Saksonii nasz zespół rozpoczął już zakup niezbędnych rzeczy do wyposażenia ośrodków zamieszkania uchodźców w Świdnicy, Oławie, Wałbrzychu i Jelczu-Laskowicach.

Wspólnymi siłami udało nam się zrobić wiele dobrych rzeczy, ale nie możemy spowolniać tępa – wojna w Ukrainie potrzebuje długoterminowego wsparcia strategicznego od każdego z nas! Rozpowszechniaj informacje, nie trać zapału  w dzialaniach wolontariackich, regularnie przekazuj darowizny – lepiej co miesiąc pomagać mniejszą kwotą, niż wyczerpać możliwość pomagając na początku wojny

Razem jesteśmy siłą, zwycięstwo będzie z Ukrainą!