Projekt „Help UA Package”__

Projekt „HELP UA PACKAGE” ma na celu dostarczenie produktów żywnościowych ofiarom rosyjskiej agresji na terytorium Ukrainy.

Dołącz do #HELPUA_challenge w ramach projektu “HELP UA PACKAGE” i nakarm ukraińskie rodziny w potrzebie__

Fundacja Ukraina w ramach projektu zbiera paczki z żywnością, które później dostarczane są do miast Ukrainy, gdzie aktywnie trwa walka z rosją, a humanitarny kryzys odczuwa się najbardziej.

Projekt Help UA Package trwa od lipca 2022 roku. Od tego czasu udało nam się wysłać 7 291 paczek żywnościowych do 7 553 osób.

Koszt jednego zestawu wynosi 55 zł.

Cele projektu:

do marca 2024 r wysłać 10 000 zestawów żywnościowych

dostarczyć paczki z żywnością do 11 obwodów Ukrainy:

charkowski, doniecki, chersoński, mikołajowski, zaporoski, dnieprzański, sumski, czernihowski, kijowski, kirowohradzki, lwowski

Nasi partnerzy__

Ukraińskimi partnerami projektu są 4 fundacje charytatywne, które organizują i samodzielnie zapewniają dostarczanie pomocy Ukrainie – Międzynarodowa Fundacja Charytatywna „Ochrona Socjalna”, Fundacja Charytatywna „Aleksandria Centrum Pomocy”, Organizacja publiczna – 4.5.0. Krzywy Róg, Organizacja Charytatywna „Fundacja Charytatywna “Batalion Wolontariuszy”.

Do projektu dołączyły organizacje, instytucje edukacyjne i firmy: Devinity, UPM, Selena Group, Lhoist, Stowarzyszenie Ukraina-Wałbrzych,  Szkoła Podstawowa nr 9 im. Wincentego Pola we Wrocławiu, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Dąbrowskiej we Wrocławiu, Szkoła Podstawowa nr 113 im. Adama Rapackiego we Wrocławiu, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 im. Bolesława Prusa w Jelczu-Laskowicach, Volvo, Nokia, Dom Edyty Stein.

Wesprzyj projekt „HELP UA PACKEGE” i przekaż darowiznę w wysokości 55 zł na zakup produktów.

Wesprzyj naszą zbiórkę darowizną za pośrednictwem PayU

Chcesz zostać partnerem?

Skontaktuj się z koordynatorem projektu lub wypełnij formularz:

"*" oznacza pola wymagane

Zgoda*

FAQ

W ramach projektu Fundacja Ukraina zbiera paczki z żywnością, które później dostarczane są do miast Ukrainy gdzie aktywnie trwa walka z rosją i humanitarny kryzys odczuwa się najbardziej.

Czy istnieje możliwość przekazania darowizny w postaci zebranego zestawu żywnościowego?

Tak, można przygotować zestaw samodzielnie. Zebrane zestawy żywnościowe można pozostawić w naszym Centrum Wsparcia Uchodźców (PKP we Wrocławiu ul. Piłsudskiego 105) lub w naszym magazynie w Dolnośląskim Parku Innowacji i Nauki, przy ul. Kwiatkowskiego 4, 52-407 Wrocław (wejście od ulicy Tynieckiej).

Jakie są gwarancje dostarczenia zestawów żywnościowych do Ukrainy?

Możesz zapoznać się z naszymi raportami z poprzednich dostaw, potwierdzających, że wysłana przez nas pomoc humanitarna dotarła do ​​miejsca przeznaczenia i została dostarczona do odbiorców. Dla partnerów projektu jako gwarancję możemy dodać do umowy klauzulę potwierdzającą to, że zobowiązujemy się do dostarczenia przekazanej pomocy humanitarnej do Ukrainy.

Czy partnerzy i darczyńcy mogą otrzymać raport o wysłaniu pomocy do Ukrainy?

Jeśli poinformujesz nas pisemnie o potrzebie wykonania foto- lub video raporcie, prześlemy taki raport drogą mailową. Na życzenie istnieje także możliwość przesłania protokołu otrzymania pomocy humanitarnej.

Jak wygląda logistyka ładunku humanitarnego do Ukrainy?

Artykuły spożywcze kupowane są na terenie Polski, następnie dostarczane do magazynu pod adres: ul. Kwiatkowskiego 4, 52-407 Wrocław. Proces pakowania i etykietowania zestawów spożywczych odbywa się w magazynie.

Gotowe przesyłki ładujemy i dostarczamy do Ukrainy pociągiem lub TIR-em. Strona ukraińska przyjmuje ładunek, podpisuje protokół odbioru-przekazania, sporządza i przesyła sprawozdania i przekazuje pomoc humanitarną potrzebującym.

NOKIA wspiera projekt „Help UA Package”
Świąteczne pakowanie pomocy humanitarnej w magazynie Fundacji Ukraina