Ostatnie szkolenia PMM w 2020 – grudniowy harmonogram__

Gorące tematy szkoleń PMM w zimnym grudniu –  przeszkolimy was w zakresie przyspieszania otrzymania kart pobytu, aktualnego wynagrodzenia w 2021 i wielu innych ciekawostek. Zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem cyklu darmowych szkoleń dla migrantów “Polska – moje miejsce”.

Harmonogram szkoleń “Polska – moje miejsce” na grudzień

W ramach cyklu szkoleń dla migrantów “Polska – moje miejsce” w grudniu Fundacja Ukraina zaprasza migrantów na darmowe online wydarzenia, które pomogą przyspieszyć wydanie decyzji o zezwolenie na pobyt, otrzymać nową pracę i dowiedzieć się o zmianach prawnych w polityce wynagrodzeń na 2021 rok. Sprawdzajcie harmonogram darmowych webinarów i rezerwujcie miejsca.

10.12 o 17:00 17:00-19:00 – Webinar “Jak przyspieszyć wydanie karty pobytu”

Prawnik Fundacji Ukraina, Bartłomiej Potocki, odpowie na pytania związane z możliwościami przyspieszenia rozpatrywania sprawy i wydania decyzji o zezwolenie na pobyt obcokrajowcom:

• Co można zrobić kiedy postępowanie dotyczące wydania karty pobytu się przedłuża?
  • Jak pisać ponaglenia do DUW?
  • Jak pisać skargi do Sądu?
  • Kiedy można złożyć skargę na bezczynność lub przewlekłość postępowania?
  • Na co można liczyć po złożeniu skargi na bezczynność lub przewlekłość postępowania?
  • W jakiej wysokości sąd może przyznać odszkodowanie? Od czego to zależy?

Obowiązuje poprzednia rejestracja na online-szkolenie: https://tiny.pl/7sd5x

17.12 17:00-19:00 – Webinar “Sprawdź swoje CV online”

Pandemia koronawirusa przewróciła rynek pracy do góry nogami. W tym niełatwym, czasie wielu migrantów straciło pracę lub marzy o jej zmianie. Wyciągamy pomocną rękę razem z doradczynią zawodową Instytutu Praw Migrantów!

Zapraszamy dołączyć do udziału w darmowym webinarze, w czasie którego nasza doradczyni zawodowa udzieli konkretnych i cennych wskazówek na temat poszukiwania pracy, konstruowania CV, listu motywacyjnego i procesów poszukiwania pracy.

Podczas spotkania uczestnicy będą mieli także możliwość weryfikacji swoich CV w czasie rzeczywistym – w trakcie online szkolenia na omawianych krok po kroku przykładach dowiecie się, jak przygotować CV, aby skutecznie zaprezentować swoje doświadczenie zawodowe i dostać pracę marzeń bez  lub z niewielkim doświadczeniem.

Obowiązuje poprzednia rejestracja na online-szkolenie: https://tiny.pl/7sdlx

22.12 17:00-19:00 – “Wynagrodzenia w 2021: aktualne składki i zmiany prawne”

Odpowiedz na najbardziej interesujące pytanie ubiegłego miesiąca – “Czy minimalna stawka w roku 2021 się powiększy?” udzieli Bartłomiej Potocki, prawnik Fundacji Ukraina:

• Z czego składa się wynagrodzenie za pracę?
  • Minimalne wynagrodzenie w roku 2021.
  • Składniki wynagrodzenia, potrącenia z wynagrodzenia i kary umowne, prawo do wynagrodzenia w okresie niewykonywania pracy.
  • Różnica między brutto a netto.

Obowiązuje poprzednia rejestracja na online-szkolenie: https://tiny.pl/7sdnh

Ważne szczegóły:

1. Wszystkie nasze szkolenia są darmowe!
  2. Wydarzenia dedykowane są obywatelom państw trzecich (pochodzących spoza krajów UE), którzy mieszkają na Dolnym Śląsku.
  3. Szkolenie prowadzone są w języku polskim!
  4. Wydarzenia odbywają się w trybie online, zarejestrowanym osobom wysyłamy link do transmisji przed rozpoczęciem wydarzenia.

Bądź w kontakcie z Fundacją Ukraina!

Obserwujcie nas na stronach społecznościowych, aby być na bieżąco ze wszystkimi projektami i wydarzeniami Fundacji Ukraina!

Facebook: https://www.facebook.com/CUKR.Wroclaw/ i https://www.facebook.com/fundacja.ukraina/ oraz https://www.facebook.com/Instytutpm/

Instagram: https://www.instagram.com/cukr.wroclaw

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCS9Afcq5gYybQwMTOvfeGXg

Projekt „Integracja, adaptacja, akceptacja. Wsparcie obywateli państw trzecich zamieszkałych na Dolnym Śląsku” współfinansowany jest z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa.

fami-logo