Jak rozliczyć PIT w Polsce: praktyczny przewodnik krok po kroku__

Roczne rozliczanie podatkowe, znane jako rozliczenie PIT, jest ważnym obowiązkiem dla każdego podatnika w Polsce. W okresie od stycznia do kwietnia każdego roku, obywatele mają możliwość złożenia deklaracji podatkowej, która pozwala na określenie wysokości podatku należnego lub nadpłaconego za poprzedni rok podatkowy.

Sam termin PIT (Personal Income Tax) odnosi się bezpośrednio do podatku dochodowego od osób fizycznych. Okres obliczania rocznych deklaracji PIT w 2024 roku rozpoczyna się 15 lutego i będzie trwał do 30 kwietnia. Jest to kolejna szansa na pomaganie, ponieważ podatnicy mogą przekazać 1,5% podatku rocznego na cele charytatywne bez obciążeń podatnika żadnymi kosztami.

W tym artykule przedstawimy praktyczny przewodnik krok po kroku, jak rozliczyć PIT w Polsce:

1️⃣ Przygotuj niezbędne dokumenty:

Przed przystąpieniem do wypełniania deklaracji PIT, należy upewnić się, że posiadamy wszystkie niezbędne dokumenty, które będą potrzebne do jej poprawnego wypełnienia. Wśród najważniejszych dokumentów znajdują się:

• PIT-11: informacje o dochodach uzyskanych z pracy (w przypadku zatrudnienia na etacie),
  • PIT-37: dla osób pracujących na umowę o pracę lub cywilnoprawną,
  • PIT-36: dla osób prowadzących działalność gospodarczą lub rozliczających straty z poprzednich lat,
  • PIT-28: dla podatników opodatkowanych ryczałtem,
  • PIT-38: dla osób osiągających dochód z zbycia papierów wartościowych,
  • PIT-39: dla osób z prywatnego zbycia nieruchomości.

2️⃣ Wybierz metodę rozliczenia:

3️⃣ Wypełnij i wyślij deklarację:

Dokładnie wypełnij deklarację PIT, podając wszystkie dochody oraz korzystając z dostępnych ulg i odliczeń. O wiele prostsze będzie rozliczenie PIT online i wysyłka drogą elektroniczną: w tym celu można skorzystać z kilku opcji. Przydatny okaże się program PIT (taki jak aplikacja e-pity.pl ). Rozliczenie PIT 37 może również odbyć się za pośrednictwem Portalu Podatkowego Ministerstwa Finansów. W tym celu stworzono usługę Twój e-PIT. Do wysyłki dojdzie niemal automatycznie, a użytkownik będzie musiał jedynie uzupełnić podstawowe dane na swój temat.

Bardzo łatwe będzie również skorzystanie ze wszystkich przysługujących ulg i odliczeń od podatku oraz wskazanie organizacji pożytku publicznego, której będzie można przekazać 1,5% podatku.

4️⃣ Przekazanie 1,5% Podatku:

Podatnicy mogą wybrać opcję przekazania 1,5% podatku na rzecz wybranej organizacji charytatywnej bez żadnych obciążeń podatnika dodatkowymi kosztami. Jest to bardzo proste – wystarczy w zeznaniu podatkowym wpisać nazwę organizacji pożytku publicznego wraz z numerem KRS. Jeśli nie wybierzesz żadnej OPP, Twój 1,5% automatycznie trafi do Skarbu Państwa.

W taki sposób możesz również wesprzeć nasze działania na rzecz migrantów i społeczeństwa przyjmującego! Fundacja Ukraina nie ma statusu organizacji pożytku publicznego, ale dzięki współpracy z FaniMani.pl mamy możliwość otrzymania 1,5% podatku. To oznacza, że po wpisaniu danych KRS wyświetli Ci się nazwa FaniMani, natomiast przekazane odliczenia trafią na subkonto Fundacji Ukraina.

📌 Nr KRS: 0000507234

📌 Kwota: 1,5%

🎯 Cel szczegółowy: 6374

👉 Potrzebujesz pomocy w rozliczeniu PIT?

🙌 Zawsze możesz liczyć na wsparcie specjalistów Instytutu Praw Migrantów, którzy pomogą Ci w załatwieniu tej i innych spraw w Polsce!

📲 Konsultacje są udzielane telefonicznie: +48 510 011 846; +48 571 330 203

Oraz stacjonarnie pod adresem:

📍 Instytut Praw Migrantów, ul.Ruska 46A/202 (3 na domofonie).

Serdecznie zapraszamy!