Drugi Kwartał 2024

#SAVEUKRAINE RAPORT

Zmieniamy się razem ze społeczeństwem. Poznajcie aktualne wyzwania i kierunki działań Fundacji Ukraina w drugim kwartale 2024 roku (01.04.2024-30.06.2024)!

Drugi kwartał roku przyniósł nam wiele nowych wyzwań i sukcesów. Dzięki naszym wspólnym wysiłkom udało nam się wspomóc jeszcze więcej osób. Zobaczcie, co zrealizowaliśmy w tym okresie!

W ramach działań projektowych dostarczyliśmy wiedzę prawie 2000 osobom, które wzięły udział w ponad 70 wydarzeniach!

104 osoby uzyskały kompletne wsparcie w zakresie legalizacji pobytu i pracy, biorąc udział w szkoleniach i kursach z legalizacji.

Ponad 960 osób wzięło udział w 37 spotkaniach klubów językowych Polish Speaking Club oraz English Speaking Club, integrując się i poznając się nawzajem.

200 uczestników zdobyło nową wiedzę i umiejętności podczas udziału w 28 wydarzeniach edukacyjnych oraz integracyjno-adaptacyjnych (warsztaty Cashflow, spotkania klubu ProMova, quizy, gry planszowe).

W ciągu drugiego kwartału tego roku udało nam się udzielić wsparcia informacyjnego w zakresie legalizacji oraz adaptacji 5667 osobom. Nasi specjaliści przeprowadzili ponad 5783 konsultacji, w tym:

• 2326 ogólnoinformacyjnych stacjonarnych,
  • 335 specjalistycznych stacjonarnych,
  • 3122 zdalnych konsultacji.

W ramach kierunku wsparcia dzieci i dorosłych z doświadczeniem uchodźstwa udało nam się:

Zapewnić tymczasowe zakwaterowanie 104 uchodźcom na terenie Dolnego Śląska w takich lokalizacjach, jak Wrocław, Lądek-Zdrój, Kudowa-Zdrój i Karpacz.

Zorganizować 360 godzin nauki języka polskiego dla 108 uchodźców zagrożonych wykluczeniem społecznym w ramach 7 nowych kursów języka polskiego.

Przeprowadziliśmy również 19 grupowych spotkań w ośrodkach tymczasowego zakwaterowania, w których uczestniczyło 236 osób oraz 219 indywidualnych konsultacji

Wydaliśmy 200 kart “Na codzienne zakupy” w sieci sklepów Biedronka ludziom z doświadczeniem uchodźczym, najbardziej potrzebującym pomocy oraz spełniającym kryteria regulaminu Fundacji Biedronki.

Przeprowadziliśmy szkolenie dla pracowników Urzędu Wojewódzkiego w Zielonej Górze w zakresie legalizacji pobytu i pracy cudzoziemców.

W ramach projektu HELP UA PACKAGE udało się nam zebrać i wysłać 704 paczki żywnościowe do miejscowości najbardziej dotkniętych rosyjską agresją. Paczki zostały rozdane w następujących regionach: obwód Doniecki i Dnipropetrowski, Izium,  Antonivka oraz Cherson.Podjęliśmy również działania rzecznicze,  reprezentując Fundację na 40 spotkaniach na poziomie lokalnym, krajowym oraz międzynarodowym.

Choć możemy poszczycić się sukcesami w wielu obszarach naszej działalności, nie możemy pominąć wyzwań, które przed nami stoją.

Nasza akcja charytatywna SAVE UKRAINE napotyka trudności w zbieraniu funduszy, co spowalnia proces zakupu i wysyłki pomocy humanitarnej. Ukraina wciąż potrzebuje naszego wsparcia z uwagi na trwającą wojnę. Prosimy, abyśmy nie pozostawali obojętni i wspólnie kontynuowali naszą misję pomocy!

Dołóżcie do naszych działań cegiełkę poprzez stronę Fundacji Ukraina: https://fundacjaukraina.eu/saveukraine/.

Nie wolno się poddawać i przyzwyczajać do wojny! Pamiętajmy, że nawet najmniejszy dobry uczynek, złotówka wpłacona na zbiórkę lub podzielenie się informacją, mogą wiele zmienić w życiu tych, którzy tego potrzebują!

Razem do wspólnego zwycięstwa! 🇺🇦💪